Борщ білоруський
Кількість порцій - 6
Час приготування - 3 г

Борщ білоруський

Хоча борщ і по праву вважають традиційною стравою всіх слов'ян, все ж вперше його почали готувати саме білоруси. Іншими словами ще борщ називають овочевим супом. І це по правді так, адже суп і борщ досить схожі у своєму приготуванні. Пікантним моментом в цій страві вважається те, що м'ясо не кладуть до каструлі сире, а готується воно спочатку на сковороді. Природно, в кінцевому рахунку вся страва теж буде іншою на смак. Не забудьте при подачі заправити борщ сметаною і зеленню, приготувати до нього смачні грінки зі скоринкою або ж просто хліб намазати соусом. Можна отримати надзвичайне задоволення навіть від такої буденної страви.

Інгредієнти

  • Яловичина (грудинка) - 500 г.
  • Свинина (копчені свинячі ребра) - 300 г.
  • Буряк - 400 г.
  • Картопля - 3 шт.
  • Морква - 2 шт.
  • Цибуля ріпчаста - 2 шт.
  • Сало - 30 г.
  • Томатна паста - 15 г.
  • Корінь петрушки - 1 шт.
  • Цукор - 5 г.
  • Сосиска - 2 шт.
  • Сіль - за смаком
  • Перець чорний мелений - за смаком
  • Лавровий лист - 2 шт.
  • Сметана - за смаком
  • Зелень петрушки - 15 г.
  • Оцет - 15 г.
  • Борошно - 20 г.
  • Зелень кропу - 30 г.

Етапи приготування

  • 01

    Спочатку потрібно підготувати продукти. Буряк промити та зварити до готовності, витягнути з води та охолодити. М'ясо (яловичину) промити, покласти в кастрюлю та залити холодною водою. Довести до кипіння, поварити 1 хвилину та злити воду, м'ясо промити. Залити новою водою, довести до кипіння, зняти піну, що утворилася, зменшити вогонь.

  • 02

    Буряк почистити та промити. Додати в кастулю цибулину, невелику морквину, корінь петрушки із зеленню. Періодично знімаючи піну. Через 20 хвилин покласти копчені ребра та варити до готовності яловичини.

  • 03

    Коли м'ясо буде готове, витягнути його з бульйону. Варені зелень та корнеплоди витягнути та викинути. М'ясо нарізати на порції та повернути до бульйону. Картоплю нарізати часточками та покласти в бульйон до м'яса. Потім потрібно приготувати зажарку. Морквину та цибулину, котрі залишилися, почистити та промити. Цибулину нарізати дрібними кубиками, моркву тонкою соломкою.

  • 04

    Розігріти сковорідку із салом та обсмажити цибулю до золотистого кольору, додати моркву та смажити ще 5 хвилин. Додати борошно, перемішати, покласти томатну пасту, залити 200 мл. бульйону та знову перемішати. Додати оцет, приправити сіллю та цукром, перемішати та готувати хвилини 3, потім зняти з вогню.

  • 05

    Потім сосиски нарізати крупною соломкою. Варений буряк почистити та нарізати тонкою соломкою. Коли буде готова картопля, додати буряк, зажарку та сосиски. Поварити ще 5 хвилин та зняти з вогню накрити кришкою та дати настоятися приблизно 30 хвилин. Борщ розлити по тарілкам, покласти сметану та посипати дрібно порізаним кропом.