Різото - це традиційна страва італійської кухні. Головний інгредієнт цієї страви - рис. У цьому рецепті пропонується використовувати рис сорту Арборіо (круглий, багатий крохмалем рис). Його попередньо обсмажують на вершковому маслі з додаванням білого сухого вина. Після цього в рис поступово додають киплячий курячий бульйон і тушкують при постійному помішуванні. При цьому важливо наступну порцію бульйону додавати саме тоді, коли рисові зернятка ввібрали в себе попередню порцію. Різото можна робити з самими різними добавками. У нашому рецепті це болгарський перець і бекон. Якщо готувати різото за всіма правилами, точно слідуючи рецепту, виходить смачна, ароматна страва кремової консистенції.
Для бульйону потрібно порізати на шматки курку. 200 г. цибулі і моркву нарізати великими шматками.
Скласти курку, моркву і цибулю в каструлю. Залити їх 2 літрами води, додати перець горошком і поставити під кришкою на вогонь. Варити близько години.
Потім додати сушені спеції, посолити за смаком і варити ще 30 хвилин. За 10 хвилин до закінчення додати лавровий лист.
Потім бульйон процідити і поставити 1,5 літра бульйону на повільний вогонь, щоб він не остигав.
Бекон дрібно нарізати.
Перець очистити від насіння і нарізати невеликими кубиками.
Обсмажити бекон трохи, потім додати перець і смажити ще близько 10 хвилин.
Цибулю, що залишилася, очистити від лушпиння та дрібно нарізати. Сир натерти на дрібній тертці.
У каструлі розтопити 2 ст. л. масла, додати туди цибулю і трохи обсмажити, щоб цибуля стала м'якою.
Потім додати рис і обсмажити приблизно хвилину, постійно помішуючи.
Додати вино і смажити ще 2-3 хвилини, поки вино не випариться, постійно помішуючи.
Після цього поступово додавати трохи бульйону і давати йому ввібратися в рис, при цьому постійно перемішувати.
Коли бульйону залишиться близько половини, до рису додати бекон і перець. Потім знову продовжити додавати бульйон. Загалом, рис повинен готуватися 20 хв, і за цей час весь бульйон повинен бути використаний.
Наприкінці додати масло, що лишилося, сир, сіль (за смаком) і добре перемішати. Подавати слід гарячим.