Назва «Узі» так само незвичайна і привертає увагу, як, власне, і сама страва. Рецепт узі – багатоетапний процес і вимагає певного часу та зусиль, але якщо ви бажаєте здивувати своїх гостей традиційною стравою арабської кухні, то не помилитесь у виборі. Рис і баранина, загорнуті в тісто - основні інгредієнти цієї страви. Ви нагодуєте досита своїх гостей, і вони гарантовано попросять добавки. Араби – професіонали в приготуванні подібних страв і знають як поєднати усю багатоплановість складових узі. Подається ця страва з салатом або несолодким йогуртом, що майстерно підкреслює його неповторні смакові якості.
Просіяти борошно. Додати воду, оцет і сіль (2 ч. л.), замісити густе тісто. Дуже повільно під час приготування влити олію. Місити, поки тісто не стане гладеньким і еластичним. Накрити і відставити на 30 хвилин.
Половину м'яса і гриби дрібно нарізати.
На невеликій кількості олії (в ідеалі - баранячий жир) обсмажити м'ясо, потім додати гриби і мелену гвоздику (1/2 ч. л.). Смажити 2-3 хвилини.
Всипати горошок. Слідом за горошком відправити заздалегідь замочений на годину в гарячій, трохи підсоленій воді, злитий і один раз промитий рис. Посолити за смаком.
Все залити водою так, щоб трохи прикрити продукти (приблизно на 2 склянки рису 1.5 склянки води). Довести до кипіння, перемішати, щільно накрити кришкою і поставити на самий маленький вогонь на 40 хвилин (у процесі готування не відкривати кришку). Зняти з вогню, акуратно перемішати і залишити холонути.
М'ясо, що залишилося і цибулю пропустити через м'ясорубку, посолити, поперчити.
Свіжі фісташки розрізати на половинки і обсмажити в олії. Викласти на тарілку. У ту ж сковорідку викласти фарш. Приправити 1/4 ч. л. меленої гвоздики і посолити. Добре обсмажити, але не пересушити. Змішати з фісташками.
Тісто розрізати на квадрати (щоб тісто не сохло, накрити його рушничком) і викласти в невелику піалку. На дно квадратика викласти 1 столову ложку фаршу з фісташками. Зверху викласти рис і загорнути як конверт.
Перевернути і викласти на деко, застелений пекарським папером. Змастити яйцем і посипати кунжутом.
Поставити в духовку при температурі 180°С на 15 хвилин. Але стежити, щоб не пересохли. Подавати із салатом або несолодким йогуртом.